svētdiena, 2011. gada 13. marts

Fosfāti PO4 akvārijā - eksperiments

Esmu nobriedis mēģināt paaugstināt fosfātu daudzumu akvārijā un paskatīties, kāda būs augu un aļģu atbilde uz šādu eksperimentu. Šobrīd jau vairāk par mēnesi esmu izmēģinājis mēslošanu ar Barra piedāvātajām koncentrācijām, un varu tikai teikt, ka man viss strādā vienkārši perfekti. Tāpēc laiks jauniem eksperimentiem!


Eksperimentam izmantošu savu 30l akvāriju.
Domāju, ka pēc 2 cikla reizēm (2 ūdens maiņas) jau kaut kādiem rezultātiem būtu jābūt redzamiem.
Lai vienkāršotu visu procesu barības vielu koncentrācijas būs aptuvenas, pieņemšu, ka 2ml mērkarotē ietilpst 2 grami tīrvielu.
Sagatavošanās:
  •  30l akvārijs
  • gaisma ~1w/l, no kurām 2x11w aquael sunny 6500K un 1x11w aquael plant 8000K 
  • CO2 padeve maksimālā - aprēķināta pēc formulām, bez reāla laika testēšanas
  • Ūdens maiņas reizi 5-7 dienās 30-50%
  • Mēslojumu koncentrāciju uzkrājums vienā ciklā


    • Fosfātu uzkrājums vienā ciklā tiks palielināts līdz 3 mg/l, pārējie elementi - T.Barra ieteiktajās robežās.
    • akvārijam ārējais filtrs
    • 18 paracheirodon innesi - baroju bagātīgi.
    • ļoti daudz RCS un gliemežu - fīzas, spoles
    • No ūdens virsmas tiks novākts maksimāli daudz augu (lemna minor- mazais ūdens zieds un pistia stratiotes - pistia), lai pēc iespējas izmantotu visu gaismas jaudu.
    Mērķis:
    • Pārliecināties vai augu augšanas ātrums kļūst lielāks
    • Novērot vai neparādās jaunas aļģes
    • Novērot vai nepalielinās esošās aļģes augšanas ātrums
    • Ja balanss netiks izjaukts un nebūs negatīvu efektu uz akvārija līdzsvaru, varbūt izdosies uzziedināt blyxu, un novērot vai ehinodors angustifolius joprojām veidos jaunas stīgas ar ziediem.
    Mēslojuma koncentrāta sagatavošana:
    Teksta sākumā redzamajā tabulā ir doti barības vielu daudzumi, kurus esmu iejaucis 180 mililitru mārrutku burciņās, uzkrātās koncentrācijas akvārijā 6 dienu laikā ir redzamas tabulā.
    KSO4  un MgSO4*7H2O ir sajaukti vienā šķīdumā
    KH2PO4 ir izšķīdināts atsevišķā burciņā, lai būtu vieglāk samazināt devu vajadzības gadījumā.
    Mēslošanai katru rītu lietoju par 2ml no katra šķīduma.
    Fe un mikroelementu iegūšanai tiks izmantots JBL Ferropol, tas nodrošinās arī ar K. Precīzu kopējā K devu nav iespējams noteikt, jo uz JBL produkcijas barības vielu koncentrācijas nav uzrakstītas. Šobrīd šķiet, ka ferropolu lietošu 1,5 ml katru dienu. Varbūt devu būs jāpakoriģē, atkarībā no tā kā uzvedīsies augi.

    23.02.2011.
    Noslēdzies 1. cikls


     Pirmais cikls ir noslēdzies, tas gan sanāca, laikam 10 dienas garš!! uz doto brīdi varu teikt, ka augi joprojām aug. Nezinu vai īpaši ātrāk, bet blyxa ir ļoti izpletusies šajās dienās. Klāt nākuši daži stādiņi, no kuriem mani interesē, kā tie augs manos akvārijos, vai tiem patīk vai nē. Vēl javas paparde ir uz jaunajām lapiņām parādījusi caurumus un dažas lapas no malas paliek melnas un melnie pleķi vienkārši atmirst un lapā paliek robi it kā tos būtu kāds izgrauzis. Man jau ir aizdomas, kas tas varētu būt. Pagaidām neko neteikšu, paskatīšos vai tās apstiprināsies.
    No augstāk aprakstītā mēslojuma, joprojām katru rītu dodu 2ml fosfāta koncentrāta, 2ml magnija un kālija sulfātu koncentrāta un 1,5 ml JBL Ferropolu.
    Ja pieņemam, ka augi fosfātus nav vispār izmantojuši, tad to uzkrājums šajā ciklā ir 5mg/l (!!!)
    Veikšu ūdens nomaiņu 50% un sākšu jaunu ciklu.

    26.03.2011.
    Šorīt ievēroju, ka Blyxa japonica ir izdzinusi 2 ziediņus, kuri drīz atvērsies. Nebiju domājis, ka pietiks ar vienu mēslošanas ciklu, lai ierosinātu blyxas ziedēšanu. Lūk viens no ziedkātiņiem:

    1.04.2011. 
    Noslēdzies 2.cikls
     Pagājušas atkal 9 dienas un vēl viens cikls noslēdzies. Nav nekādu elpu aizraujošu jaunumu, bet blyxa turpna dzīt ziedkātus, nu jau ir 3 vai 4. Diemžēl sagaidīt, ka ziedi atvērsies zem ūdens laikam ir visai nereāli. Cik atradu informācijas internetā, tad ziedi atveras, ja blixa aug seklā ūdenī un ja viņai ir iespējas ziedkātu izdzīt virs ūdens. Nu gan jau redzēsim.
    Vēl interesanti, ka marsīlija ir kaut kur ehinodoram pa vidu izaudzējusi 2 lapas līdz pašai ūdens virsmai, un izlīdusi ārā. Tas nozīmē, ka marsīlijas lapu kātiņi ir izstiepušies ap 30cm.
    UN ehinodorus angustifolius ir izdzinis 2 ziedkātus un sācis ziedēt ar smaržīgiem ziediņiem. Bet tas diez vai ir īpaši saistāms ar palielināto fosfora koncentrāciju, jo tāpat ehinodors ziedēja arī, kad papildus nepalielināju fosfora koncentrāciju.
    Šodien nomainīju ūdeni 50%, pielietoju dubultu devu mēslojuma un atklāju 3. mēslošanas ciklu!

    7.04.2011.
    Noslēdzies 3. cikls 
    Patiesībā rakstu šo ar nedēļas nokavēšanos. Bet neskatotis uz to 3. cikls arī noslēdzās. Šobrīd vairāk nav doma turpināt paaugstināt fosfora devu. Un pārgāju jau atpakaļ uz parasto devu. Šajos 3 ciklos varu teikt, ka augi tiešām sāka augt ātrāk. Kā jau fosfora klātbūtnē, tie aug ātrāk un ātrāk attīstās. Blyxa ir izstiepusies ļoti kupla. Būtu laiks to pamatīgi izretināt. Bet tā kā ir doma palaist vēl vienu akvāriju, tad šobrīd vēl taupu to. Trešā cikla beigās blyxa'i saskaitīju ap 8-9 ziednešus, taču tā kā tie līdz ūdens virsmai netika, tad es pat nepamanīju kur un kā tie lēnām pazuda, palikuši tikai daži. Internetā atradu, ka blyxa labprāt ziedotm ja ūdenī tiekot uzturēta 1-2 mg/l fosfātu koncentrācija. Arī marsīlija ir pamatīgi saaugusi un nu jau sāk veidoties paklājiņam ''otrais stāvs'', kad no apakšas nāk ārā lapiņas, kas ir garākas un daudz platākas un veidojas kā āboliņam - trīsšķautņainas. Būtu pienācis laiks visu izretināt un varbūt pārmainīt pat iekārtojumu.

    Ar aļģēm ir tā, ka šajā laikā neviena jauna klāt nenāca, un man pat izskatās, ka tā, kas man bija, ka tā arī ir samazinājusies apjomos. Droši vien dēļ tā, ka augi straujāk auga un vienkārši to izkonkurēja.
    Lai arī šis mēslošanas paņēmiens, kas vairāk vai mazāk ir pēc Barra principiem, salīdzinot ar Amano metodi skaitās it kā nestabilāks. Man tomēr rodas secinājums, ka nav tik traki, kā viens vai otrs cenšas pierādīt. Visa sāls slēpjas regularitātē, 50% ūdens maiņās un barības vielu maksimālajās koncentrācijās, tajā skaitā CO2 un gaismās! Līdz riebumam vienkārši! :D  Pieļauju, ka visas problēmas sākas tad, kad mēs savu interešu dzīti sākam svārstīt, kādus ūdens parametrus, vai palielinam vai katastrofāli samazinām kādas barības vielas, CO2 vai gaismu - tad arī iespējams sāktos problēmas. Bet kamēr mēs nodrošinam regularitāti, stabilus apstākļus pārāk netraucējot akvāriju, augu augšana ir maksimāla un viss process, patiesībā, ir diezgan garlaicīgs.

    5 komentāri:

    1. Kādēļ mikroelementu dozēšanai izmanto tieši Ferropol, nevis kādu citu ražojumu, piemēram to pašu F1 mēslojumu?

      Vai esi mēģinājis paspēlēties ar fosfātu un nitrātu attiecības maiņu? Interesē, vai, piemēram, pie ciano baktērijas var tikt ikviens akvārijs, kurā PO4 ir pārāk daudz, bet NO3 par maz un vai tikpat viegli var no tās tikt vaļā, samazinot PO4 un palielinot NO3. Pašlaik cenšos uzvarēt ciano ar šo metodi: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/69737-method-controlled-imbalances-summary.html un izskatās, ka sāk izdoties - parādās zaļi punktotā, bet ciano mazinās. Papildus filtrā lietoju JBL PhosEx Ultra.

      AtbildētDzēst
    2. Ferropol tāpēc, ka JBL ir pietiekami atzīta firma. Atšķirībā no lētā gala mēslojums nesmird riebīgi pēc B vitamīna, kas likts klāt kā kaut kāds augšanas stimulators, kura praktiskā jēga ir visai nosacīta. Lietoju arī tāpēc, ka šis preparāts vēl nav mani pievīlis. Ļoti apmierina tā kvalitāte. Kā arī, ja var ticēt iepakojumam, tad iekšā ir Fe un pārējie galvenie mikroelementi.
      Jaukt pašam mikroelementus nez vai ir jēgas jo ir nepieciešami diezgan daudz reaģentu - bet ja kādam gribas - uz priekšu. Bet ja jau jauc, tad man labāk patīk jaukt pašam, lai vismaz zinu konkrēti, kas tur iekšā. Receptes var atrast internetā. Un ņemot vērā, ka pasaulē plaši ir izplatīts uzskats, ka mikroelementu maisījumus dozē tikai skatoties uz dzelzs saturu, tad diez vai ir tik svarīgi pat kas to ražo.
      Sobrīd vairāk vai mazāk esmu mainījis NO3:PO4 attiecību tikai Redfilda attiecības robežās, arī aptuveni piemetot cik NO3 dod zivis, tad attiecīgi mēslojumā to piekoriģēju.
      Neesmu mēģinājis ar palielinātu PO4 koncentrāciju izraisīt ciano uzliesmojumu. Bet nu nezinu gan vai tīrs PO4 kā viela spēj tik vienkārši izraisīt ciano, var jau būt, nezinu

      AtbildētDzēst
    3. Ferropol lietoju sākotnēji, kad dabūju 2 pudelītes, kas nāca līdzi JBL CO2 komplektam. Pašlaik lietoju F1 un F2 mēslojumus. Šķiet, ka Ferropol satur vairāk dzelzs, jo F mēslojumus varu lietot pat ieteicamo nedēļas devu dienā, bet vakarā jau dzelzs ir tuvu nullei. Ar Ferropol dzelzs ilgāk glabājās. Tagad esmu iegādājies VIMI mikroelementu mēslojumu, ko reklamē Akvāristu kluba forumā. Kad izbeigsies F1, pamēģināšu to.
      Šodien izmērīju paludārijā nitrātu līmeni - 40-50ppm, bet PO4 gan apaļa nulle. Ciano nedaudz manāma tikai 2 stūros sauszemes tuvumā (ir aizdomas, ka tieši augu substrāta iebiršana ūdenī izraisīja ciano). Laikam drīz būs jāņem ārā tas PhosEx no filtra...

      AtbildētDzēst
    4. Nezinu, bet ļoti iespējams, ka augu substrātam varētu būt kāds sakars ar ciano. Es noteiti negribu likt vienādības zīmi starp augu substrātu un ciano, gan jau tur vēl ir vajadzīgi daudzi papildus nosacījumi, lai tā attīstītos. Taču arī akvārijos, kas iekārtoti pēc D.Walstad metodes bieži sākumā parādoties ciano, īpaši ja trūkst augu. Ja arī Tu esi novērojis tādu sakarību, tad ļoti iespējams, ka substrāts var izraisīt tādu parādību, iespējams tas kalpo kā barotne ciano attīstībai, vai pats satur šo baktēriju... Kas to lai zina.. Tie ie tikai mani minējumi.:)

      AtbildētDzēst
    5. Ak, jā un runājot par dzelzi, tad domāju, ka šiem lielajiem uzņēmumiem ir iespēja to visu pētīt jau daudz nopietnākā līmenī. Sastāvi jau nekur nav oficiāli pieejami, iespējams tur ir klāt kaut kādas citas vielas, kas palīdz uzturēt dzelzi augiem uzņemamā formā ilgāku laiku. Domāju, ka tā arī ir atšķirība no paštaisītajiem un arī no sertificētajiem nelielu uzņēmumu preparātiem, aiz kuriem nestāv milzīgi uzņēmumi ar savām laboratorijām. Bet no otras puses pēdējie pieminētie preparāti beiži ir daudz lielākās koncentrācijās un mazāk vajadzīgi atšķirībā no dārgajiem firmīgajiem produktiem.

      AtbildētDzēst