svētdiena, 2011. gada 13. marts

Mainu iekārtojumu, lampas, papildinu filtru


Tā kā akvārijs tik ļoti aizauga, tad nācās izravēt daļu augu un daļu pārvietot. Rezultātā brīvajā vietā tika iestādīta blyxa. Stādiņus ieguvu no akvārijā jau esošā viena stādiņa. Tagad akvārijs izskatās kā augstāk redzamajā bildē.


Bet ar to vēl nebija gana. Filtrā pēdējo grozu, tas ir pašu augšējo pilnībā atvēlēju Eheim lavai. Un otrajā grozā šobrīd atrodas magic filter watte un sintepons tieši pirms bioloģiskā filtra.
Tā kā lava ir ar lielām porām,  un bieži ārzemēs tiek izmantota dīķos pie lielām un ''šmucīgām'' zivīm, tad šobrīd vēl domāju vai neiztikt bez sintepona. Sinteponu jau varētu atstāt, bet tam ir tieksme aizsērēt ātrāk, kā rupjajām švammēm un līdz ar to samazinās arī straume. Un filtru sanāk vērt vaļā reizi pusotrā mēnesī.

Un vēl netīšām zooveikalā ieraudzīju aquael deco light paredzētas nomaināmas lampas, pavisam 4 dažādi veidi. Divi veidi saldūdenim, divi sālsūdenim. Tagad virs akvārija stāv 2x6500K sunny un vienas sunny vietā ieliku 1x 8000K Plant lampu. Pirmajās dienās novēroju, ka augi sāk parādīt burbulīšus aptuveni par stundu ātrāk. Iespējams tas tiešām saistīts ar to ka gaismu no šīs lampas augi labāk izmanto fotosintēzes veikšanai. Varbūt arī tikai sakritība. Vēl interesanti, ka marsīlija ir sākusi augt ar ļoti lielām lapām un dažas lapas sāk veidoties trīšķautņainas, kā marsīlijas sauszemes formai, es pieļauju, ka tas varētu būt saistīts tieši ar jaunās lampas spektru. Nākošajā bildē labi redzams kāda izskatās jaunā lampa (vidējā)

Viss pārējais pa vecam. Mēslošanai joprojām izmantoju iepriekš aprakstīto metodi. Echinodorus angustifolius atkal izlaidis divas stīgas ar ziediņiem, un stādiņi parādījušies visos akvārija stūros, kurus atkal nācās izravēt.
Šeit redzams pārveidotais akvārijs pēc pāris nedēļām:

Kreisajā sānā un aiz ehinodora labajā pusē mayaca fluviatilis ir diezgan nežēlīgi apgriezta, Ņemot vērā tās lēnos augšanas tempus, atliek gaidīt kad tā atkal sakuplos. Brīnišķīgs augs ar sīkām lapiņām, dēļ lēnā augšanas tempa ilgi var neaiztikt un saglabā formu, taču rūpīgi jāpārdomā tā cirpšana un izgriešana.
Šobrīd ir doma pāmēģināt paspēlēties ar fosfora koncentrāciju un paaugstināt to līdz aptuveni 3mg/l, tas būtu aptuveni 8 reizes vairāk nekā ieteiktā koncentrācija pēc Barra (internetā pēc Barra sanāk 0,2-0,4-1mg/l, pareizo Barra koncentrāciju noteikti var atrast tieši viņa mājas lapā.). Visvairāk mani interesē divas lietas no šāda eksperimenta. Proti, vai augu augšanas ātrums palielināsies vēl vairāk, un vai parādīsies aļģes no paaugstinātas fosfora koncentrācijas.
Un vēl būtu interesanti vai pie paaugstinātas P koncentrācijas ehinodors turpin
ās laist ārā jaunas stīgas ar ziediņiem, kā arī pēc dažu autoru pieredzes pie paaugstinātas P koncentrācijas bieži uzzied blyxa, varbūt izdodas to panākt!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru