ceturtdiena, 2011. gada 9. jūnijs

10L - eksperiments ar aquael substrate pro+


Šis mazais 10 litru akvārijs sākumā tapa, kā mājvieta eleocharis acicularis un lilaeopsis novea -zealandiae. Vienkārši nebija šos augus kur iestādīt, tāpēc bija nepieciešams pagaidu variants. Tā kā bija pa rokai aquael substrāts substrate pro+, tad tas arī tika izmantots. Tālākā notikumu attīstība bija pavisam negaidīta!

Sīkāk var izlasīt Latvijas akvāristu kluba forumā! Tur arī sīkāk aprakstīti ūdens parametri šajā akvārijā pēc palaišanas.
Vēlāk akvārijam pievienojās daži gliemeži un mazās tīģergarneles, kā arī šad tad tika iemests par kādam izravētam augam, no kuriem daži arī ieauga un palika tur uz dzīvi.Piemēram hemiantus un kād no najas varietātēm.
Bet lielākā problēma ar šo akvāriju bija, ka tajā uzturēt ūdeni dzidru man neizdevās ne ar kādām metodēm. Bet neskatoties uz to garneles ļoti labprāt vairojās un no dažām jau bija pilns akvārijs.
Bet jautājums par netīro ūdeni joprojām palika aktuāls! Atradu internetā informāciju, ka bakterioloģisko dārzniecibā paredzēto preparātu ''Bajkal em-1'' var lietot arī akvārijā lai to ''attīrītu'' Nolēmu to izmantot. Tā kā preparāts ir bakterioloģisks, tad vienīgais ko viņš varētu attīrīt visticamāk ir  organisko vielu ātrāka sadale un amonjaka pārstrādāšana nitrātos.Internetā gan ir atrodama arī ļoti nievājoša informācija par ši preparāta sastāvu. Un tā', kā tas ir komercnoslēpums, tad neko sīkāk firma neizpauž, bet tikai slavē...  Tā arī izdarīju - pielietoju preparātu nor'dītajā maksimālajā devā. Nepatīkamākais sākās pēc kādas nedēļas. Tiesa gan, nevaru apgalvot ka to izraisīja šis preparāts, bet sakritība ir nenoliedzma. Manas garneles sākot ar lielākajāms sāka palikt dūmakainas un bālas, it ka viņās iekšā būtu migla. Līdz kāda mēneša laikā pamazām viena pēc otras atstiepa kājas. Šādi izmira pilnīgi visas garneles. Iespējams ''Bajka em-1'' ar to nav nekāda sakara...
Kādu dienu izdomāju, ka varētu akvārijam pielikt kādu mazu ārējo filtru. Un pēc tam sākt eksperimentēt ar dažādiem filtrējošiem materiāliem. Jo nevar būt, ka nav iespējams izfiltrēt ūdeni!
Izvēle krita uz Resun CY-20. Tas gan tika nedaudz pārveidots nomainot tajā oriģinālo rupjo švammi ar atbilstoši izmēram piegrieztu Juwel švammi, kuras blokus var nopirkt Dinozoo veikalos, un kuri ir domāti Juwel Jumbo filtriem. Filtrā tika ielikts arī sintepons no jau pus gadu veca cita ārējā filtra. Izmaiņas bija acīm redzamas! Dūmakainais ūdens pilnībā pazuda 2-3 dienu laikā. Patiesībā jau pēc dienas, bet vēl pusotra diena bija vajadzīga, lai tas ''uzpulētos''

Vienīgie neskaidrie jautājumi, kas šobrīd ir palikuši un diez vai kādreiz tiks atbildēti pilnībā ir: vai tās tiešām bija baktērijas, kas ūdeni padarīja duļķainu, vai arī tās bija no substrāta nākošas kādas koloidālas daļiņas, kas iekrāsoja ūdeni, vai varbūt abi kopā.
Lai kāda nebūtu atbilde, mācība ir viena! Filtram akvārija dzīvē ir ļoti nozīmīga loma - bet to jau mēs visi zinam... Es ceru...
Jau pavisam drīz bildes ar ''izfiltrēto ūdeni''

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru