trešdiena, 2011. gada 9. februāris

T.Barra mēslošanas metode

 Vienmēr esmu piekritis viedoklim, ka akvāriju uzturēšana var būt arī lēta, ne vienmēr ir vajadzīgi dārgi testi un testēšanas ierīces. Reizēm akvāriju turētāji pārāk iespringst uz dārgām iekārtām, bez kurām praktiski var iztikt.
Mēģināšu nedaudz pastāstīt koncepciju Barra mēslošanas metodei. Nav svarīgi kā mēs nosaucam metodi, svarīgi ir ko mēs tajā darām.
Tātad šīs metodes koncepcija mūs aplaimo ar šādām priekšrocībām:
  • Metode ir izstrādāta, lai nebūtu vajadzīgi dārgi testi nodarbojoties ar akvārija mēslošanu.
  • Metode neļauj pārmēslot akvāriju un uzkrāt kādas vielas pārmērīgās koncentrācijās
  • Mēslošana notiek ar 7 dienu cikliem, 7. dienā mēslojuma deva netiek dota.
  • Pēc katra cikla (7dienām) ūdens nomaiņa 50%
  • Vienu dienu dod makro elementus, otru dienu dod mirkroelementus. Domāju, ka tas nav tik svarīgi vai tās ir pārdienas vai nepārdienas. 
  • Pamatpostulāts ir - piegādāt augiem visas barības vielas maksimālajās koncentrācijās, labāk, lai paliek pāri nekā pietrūkst 
  • Barra metodes izmantošanai gan būs nepieciešama CO2 padeve. Jo pati metode ir būvēta uz nosacījumiem, ka visi elementi ir maksimālās koncentrācijās.
  • Metodes būtība orientējas uz NO3, PO4, Fe, un CO2 dozēšanu. 
  • Gaisma akvārijā ar mēslošanu un CO2 padevi kalpos, kā ''gāzes pedālis'' Jo tās būs vairāk, jo ātrāk norisināsies visi procesi augos un, jo ātrāka būs to augšana.
Mēslojuma sagatavošana pēc Barra metodes 
Nepieciešams:
  • Makroelementi  KH2 PO4 - šo vielu var nopirkt firmā ''Enola'', KNO3, KSO4 šīs abas vielas var nopirk dārzkopības veikalos, DEPO parasti sastopamas visu gadu.
  • Mikroelementu maisījums ar Fe vēlams helātu formā
  • Mikroelementu dozēšana notiek izejot no nepieciešamās Fe koncentrācijas! Tātad ja ir mikroelementu maisījums, tad jāskatās tikai uz Fe koncentrāciju, aizmirstot par pārējiem mikroelementiem. 
Patiesībā šeit arī sākas problēmas striktas Barra metodes ievērošanai. Latvijā nav nopērkami mikroelementu maisījumi, tie ir kopā ar makroelementiem. Un ja lietosiet parastos mēslojumus, tad makroelementu proporcijas tajos ir pilnīgi neatbilstošas, un sabalansēt kaut ko nav iespējams. Bet šeit ir cita izeja!  Visvienkāršākais variants ir nopirkt JBL Ferropol, kas satur mikroelementus un K. Diemžēl koncenrācijas nav uzrādītas un tā daļēji atkal ir čamdīšanās pa tumsu.
Pēc Barra ieteicamās koncentrācijas
Šeit būs koncentrācijs, kuras man ir izdevies internetā salasīt. 100% par to patiesumu garantēt nevaru. 
Jāpiezīmē, ka tabulā dotā novirze ir ļoti nosacīta. Tas ir kaut kādā ideālā gadījumā. Jo reāli normālam cilvēkam, kas nestāv ar testiem pie akvārija tik precīzi noturēt koncentrācijas neizdosies. Un metodes būtība ir tieši tāda, lai testi nebūtu jāizmanto!!  ppm- nozīmē parts per million, tas ir tas pats, kas mg/l.
Es ierosinu šo tabulu gan paanalizēt no cita skatu punkta. 
  1. Pārskatiet un novērtējiet pieļaujamo noviržu lielumu. Kur ir pieliktas jautājumu zīmes, tur varat pat neskatīties, jo novirzes var būt arī savādākas atkarībā no tā cik ātri augoši un prasīgi augi ir akvārijā.Tā piemēram, fosfora koncentrācija pēc dažu autoru eksperimentiem ir devusi ļoti labu augu augšanu un aļģes nav veidojušās arī pie 3ppm, un līdz ar to runāt par pieļaujamu novirzi 0,2ppm ir mazliet lieki. Jo 3ppm ir gandrīz 8 reizes lielāka koncentrācija par ieteikto minimālo robežu 0,4ppm.
  2. Vai atradāt Barra mēslojuma piedāvātajās koncentrācijās arī Redfilda attiecību? Izdaliet NO3 un PO4 maksimālo koncentrāciju un Jūs iegūstiet skaitli 10 - Budendorfa attiecību. Sanāk, ka arī mēslojums visu laiku tiek ienests ūdenī ar šo attiecību.


Piemērs mēslojumam uz 30 litriem ūdens
 Tā kā šad tad ir gadījies redzēt internetā cilvēkus, kas nemāk izrēķināt pat akvārija tilpumu, tad šeit būs gatavas devas
Lai iegūtu dotās koncentrācijas vielas ir jāizšķīdina 360ml ūdens. Un dotās koncentrācijas tiek iegūtas ienesot 2ml šķīduma uz 30litriem ūdens.
Ja akvārijs ir 2 reizes lielāks, tad jāņem 2 reizes vairāk šķīduma, lai sasniegtu minētās koncentrācijas utt. Patiesībā ļoti vienkārši. Ir tikai jāpieceļ dienvidpols no krēsla un jāaiziet līdz veikalam pēc dažām vielām...

Iespējamās korekcijas mēslojuma sastāvā 
 Vai Jums ir vajadzīgi arī nitrāti KNO3 un magnijs MgSO4, par to jālemj pašiem. Mg sāļi ir arī ūdens remineralizatoru sastāvā, un palielina ūdens cietību. Bet Mg pats par sevi augiem ir vajadzīgs arī dažādu fermentu aktivizācijai. Ja var ticēt Amano un dažiem citiem datiem, tad pietiekama  NO3 koncentrācija skaitās jau ap 2mg/l. Barra metodei šī koncentrācija ir augstāka. Jo vairāk Jums būs dzīvo organismu akvāijā, jo mazāk papildus nitrātu NO3 mēslojumu Jums vajadzēs ienest akvārijā. Tāpēc, lai arī metode ir izstrādāta tā ka tā neprasa ūdens testēšanu, tomēr sākumā nebūtu slikti, ja varētu patestēt ūdeni kaut vai uz nitrātiem un aptuveni saprast kādu daļu nitrātu dod zivis un vai turpmāk tos vispār ir vērts papildus ienest akvārijā
Vēl intertesanti, ka šī metode paredz ūdens cietību sākot ar apmēram 5Kh.  T.Barra kunga veidotajā forumā var atrast viņa paša ieteikumus lietot papildus ūdens remineralizatorus. Kuros aptuveni puse esot iekšā K2SO4. Parasti visur kur ir aprakstīta Barra metode, kā ūdens remineralizators tiek lietots Seachem Equilibrium, kas ir ūdens remineralizators. Un tas ir veids, kā zināmā mērā nodrošināties ar Ca, Mg, un K klātbūtni ūdenī.

Ja akvārijā tiek izmantots RO ūdens, tad būs arī jādomā par tā remineralizāciju, bet tad pastāv vairāki varianti. Vai nu atkal taisīt pašam maisījumus. Vai arī pirkt gatavos sāļu maisījumus.
Es personīgi Barra metodi esmu piemērojis sev un lietoju Krāna ūdeni. Tā ir lētāk, un arī metodes būtība ir izveidota, lai nebūtu jāiespringst uz lieliem izdevumiem.
Kas attiecas uz vielu svēršanu, tad līdz šim mana pieredze biezi apstādītos akvārijos ir, kad arī par to nav jāiespringst, un jāmoca sevi ar pārmetumiem. Ļoti precīzi svari arī maksā pietiekami lielu naudu, ja vien Jums nav saglabājušies aptiekas svariņi. Tāpēc par to kā es ''sveru elementus'' varat izlasīt ''Kā es pielāgoju Barra metodi savam dzīves ritmam''.
Tā kā metode ir paredzēta, lai nebūtu vajadzīgi dārgi testi, tad bez tiem var iztikt. Ir tkai jāpieturas regulāriem mēslošanas cikliem.
Es nopirku testus un pagaidām šad tad tos lietoju. No pieredzes varu teikt, ka sākumā testi ir pat vēlami, lai variet izmērīt vismaz nitrātu daudzumu ūdenī. Un saprast kas ir vajadzīgs un kādās devās. Kā arī testi lieti noderēs, ja ielaidīsiet jaunas zivis akvārijā - ar testiem būs iespējams saprast vai nitrātu deva ir jāsamazina vai nē. Tāpat Kh un Gh testi noderēs, ja papildus mēslosiet akvāriju ar remineralizatoru maisījumiem.
Patiesībā no testiem Jūs var atbrīvot vienkārša darbība - ievediet akvāriju rutīnā. Un rutīna ir pavisam vienkārša - regulārs mēslošanas cikls, konstanta CO2 padeve, regulāras udens maiņas, regulāra augu kopšana, lai ik pa laikam nebūtu jāizrauj vai jāapgriež lielas augu masas, kas radīs disbalansu, regulāra zivju barošana, ar kaut kādu vidēju piemeklētu daudzumu.

Un nobeigumā, izstāstīšu kādu atgadījumu. Kad ar kāda zooveikala pārdevēju pārrunājām akvārija mēslošanu, dažādus variantus. Tad pastāstot par Barra metodi viņš atbildēja - tas ir sarežģīti. Bet varbūt tad par sarežģītu ir arī ēst, no rīta piecelties, pagatavot kafiju utt. Patiesībā, ja skatamies no malas, tad metode ir ideāla savas vienkāršības pēc. Ir tikai jāvelta dažas minūtes vai stundas, lai aizietu uz veikalu pēc mēslojumiem. Un ir jāizrēķina cik daudz mēslojuma koncentrāta gatavosiet un cik stipru - izmantojot interneta kalkulatorus, tas aizņem pāris minūtes. Kopā ar kalkulatora atrašanu 5-6 minūtes. Un no rīta pirms vai pēc brokastīm vai vakarā pēc darba ir jāpieiet pie akvārija, jāievelk šļircē pāris mililitri koncentrāta un jāiešļāc akvārijā! Un tas ir viss! Vai tiešām tas ir sarežģīti? Atkārtoti pagatavojot mēslojumu elementu daudzumi taču būs jau zināmi, un nevajadzēs meklēt vispār neko, tikai pagatavot...



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru