trešdiena, 2011. gada 9. februāris

Redfilda attiecība (izmantojama arī zilaļģu apkarošanā)

 Lai saprastu dažādu akvārija mēslošanas metožu būtību, pastāstīšu par Redfilda attiecību un kā to pielietot akvārijā. No sākuma nedaudz vēstures, lai saprastu no kurienes tas ir cēlies.
Redfilds (Redfield) ir okeanogrāfs, kurš fitoplanktonā atklājis šādu oglekļa, slāpekļa, fosfora attiecību.
C:N:P=106:16:1

Pie tam ļoti interesanti, ka šāda elementu attiecība pārsvarātika atklāta gandrīz visās okeāna vietās, tajā skaitā, gan dzīvajos organismos, gan arī nedzīvajos okeāna nosēdumos. Ar nosacījumu, ka fitoplanktonam ir pieejamas barības vielas bez deficīta. Attīstot šo teoriju, protams tika iegūti dati, ka tieši dažādās barības vielu pieejamības dēļ, fitoplanktonam šī attiecība var ļoti variēt. Bet neskatoties uz to, okeāna nogulās, šī attiecība joprojām saglabājas gandrīz nemainīga. Vēlāk lietas tiek sarežģītas un izstrādāta atsevišķa attiecība diatomiem kur klāt nāk vēl viens elements - silīcijs. Diatomiem šī attiecība ir  C:Si:N:P=106:15:16:1 Bet akvāristiem nozīmīga ir tikai pirmā minētā attiecība, un tikai daļa no tās, proti, 
N:P=16:1 
Tā parāda slāpekļa un fosfora atomu attiecību okeāna nogulās un fitoplanktonā. 
Bet kā tā saistīta ar saldūdens akvāriju?
Lai izmantotu šo attiecību saldūdens akvārijā talkā nāk vēl kāds zinātnieks Buddendorfs, un pārrēķina slāpekļa un fosfora attiecību kā nitrātu NO3 un fosfātu PO4 attiecību.  Un sanāk, ka ideālajā gadījumā nitrātiem pret fosfātiem būt jāattiecas kā
NO3:PO4=10:1 
Internetā to saīsināti sauc par Buddy ratio (Badija attiecība) 
 Tas nozīmē, ka izmērot ar testiem nitrātu un fosfātu daudzumu akvārijā un izdalot iegūtos skaitļus galarezultātā būtu jāiegūst skaitlis 10 ideālajā gadījumā. Zemāk uzrakstīšu par pieļaujamām robežām kādās šis skaitlis drīkst mainīties.
Ko tas dod? Un kāpēc šo attiecību būtu jāattiecina uz akvārijiem? 
Atbilde ir vienkārša. Saknes meklējamas pie kāda cilvēka cīņas ar ciano baktēriju.Šis cilvēks netiekot ar to galā ūdens maiņas vietā sāka akvāriju mēslot ar nitrātiem, pirms tam padzirdot par Redfilda attiecību . Un tas nostrādāja!
Izrādās, ka ar šādu nitrātu un fosfātu attiecību var apkarot arī ciano baktēriju, jeb zilaļģi. Tā ir aļģe, kas kā sega pārklāj grunti, dekorācijas un/vai augus un ar roku ir ļoti viegli  nobraukāma no virsmām. Dažreiz tai ir specifiska asa smaka, un ļaunākos gadījumos pēc akvārija tīrīšanas pat var smirdēt visa istaba ar specifisku nepatīkamu asu smaku.
Šo aļģi apkaro pavisam vienkārši. Tiek uzskatīts, ka tās parādīšanos lielā mērā izprovocē palielināta fosfora uzkrāšanās ūdenī. Tas nozīmē, ka attiecība  NO3:PO4=10:1 ir izmainīta. Lai apkarotu - jāiegūst atpakaļ šī attiecība. Kā rīkoties? (varu derēt, ka nevarat iedomāties, ko šī aļģe sāks darīt pie pareizas Buddy attiecības.)
  1. Izmērīt NO3 un PO4 daudzumu ūdenī ar akvārijiem domātiem testiem
  2.  Ja NO3 jau pārsniedz zivīm pieļaujamo normu, tad jānomaina aptuveni 1/2 ūdens,vēlreiz izmērīt  NO3 un PO4 attiecību. Ja NO3 ir normas robežās, tad var ūdeni nemainīt
  3. Tālāk ir jāatrod internetā pieejamiem kalkulatori jāizrēķina deva un akvārijā jāpalielina nitrātu daudzums. Var izmantot kālija nitrātu KNO3. Nopērkams jebkurā specializētajā dārzkopības veikalā, un DEPO pieejams pārsvarā visu gadu. (Patiesībā pec testiem sapratīsiet, kurš elements ir jāpalielina, var gadīties, ka jāpalielina fosfātu koncentrācija)
  4. Pēc Badija attiecības atjaunošanas zilaļģe, jeb ciano baktērija sāks pamest pārklātās virsmas un pāries peldošā stāvoklī. Un šajā brīdī filtrā ir jābūt ieliktam sinteponam vai citam smalkam filtrējošam materiālam lai peldošo aļģi savāktu. Tā filtrā sāks pūt un izdalīs vēl papildus slāpekli, kas atkal sāks nobīdīt Badija attiecību par labu nitrātiem. Un tad jau jāskatās individuāli, ja nitrātu ir maz varbūt var atstāt filtrā šīs aļģes, ja nitrātiem ir tendence uzkrāties, tad labāk filtru mazgāt ļoti bieži, teiksim reizi dienā.
  5. Protams jāievēro arī citas aļģu apkarošanas pamatlietas - kā atbilstoša zivju barošana vai nebarošana, atkarībā no apstākļiem apgaismojuma samazināšana, ūdens maiņas utml. 
Protams var rīkoties arī savādāk, galvenais ir panākt, lai akvārijā nitrāti un fosfāti veidotu Budendorf attiecību. 
Tik vienkārši!! Uzturam Redfilda vai Badija atiecību. Tas mūs lielā mērā pasargās no zilaļges veidošanās kā tādas. Veicinās augu augšanu.
 Kopsavilkums
 Badija attiecības uzturēšana ūdenī 
  1. pasargā no zilaļģes 
  2.  Ideja ir ņemta no dabas
  3. attiecībai ir jābūt NO3:PO4 =10:1
  4. Attiecība vēl ir normas robežās, ja izdalot NO3 un PO4 mērījumus iegūtais skaitlis atrodas robežās starp 7 un 13
Redfilda attiecība, kalkulators -šeit ir viena no daudzajām interenta lapām, kurā pieejama teorija un arī kalkulators, kurš rēķina nitrātu un fosfātu dozēšanu, angļu valodā. Šajā lapā ir atrodama arī tabula, kurā atkarībā no nitrātu un fosfātu koncenctrācijas ūdenī ir atzīmēts ''drošais apgabals'', kurā ir vismazākās iespējas iegūt aļģes.

    Nav komentāru:

    Ierakstīt komentāru