trešdiena, 2019. gada 27. marts

Glutāraldehīds

Kopsavilkums par pielietošanu akvārijā



Pirms sākat lietot glutāraldehīdu izlasiet iepriekšējo rakstu  ''Glutāraldehīds - šķidrais ogleklis'', lai pieņemtu pareizo lēmumu un saprastu cik ļoti agresīva ir šī viela.
Zemāk tekstā uzrakstīšu tādu kā konspektu par glutāraldehīda  devām un pielietošanas ''noslēpumiem'' akvārijā.

Akvārijā parasti izmanto 2,4-2,7% glutāraldehīdu, kuru satur preparāts  Cidex (ir arī citi nosaukumi) kurš ir paredzēts medicīnas instrumentu sterilizēšanai medicīnas iestādēs. Tas tiek pārdots kannās un parasti satur klāt bundžiņu ar aktivizatoru. AKTIVIZATORU NAV JĀLIETO - izmetiet to. Turpmāk runājot par glutāraldehīdu ir domāts preparāts Cidex vai jebkurš cits ar minēto koncengtrāciju 2.4-2.7%

Kas jāņem vērā sagatavojoties glutāraldehīda pielietošanai

Pielietojot zemāk nosauktās devas efekts būs jebkurā gadījumā. Taču jau pašos pirmsākumos, kad sāka pielietot glutāraldehīdu, bija ieteikums akvāriju attīrīt no izšķīdušās un neizšķīdušās organikas. Vēlāk liekas krāmēšanās dēļ šis ieteikums kaut kur ''pačabēja''.  Tas nepieciešams, lai glutāraldehīds, kurš ir diezgan agresīva viela - nesāktu reaģēt ar visu kas pagadās un, lai tādejādi nesamazinātu tā efektivitāti. 
Tātad pirms glutāraldehīda pielietošanas vēlams 
  1. veikt filtra tīrīšanu,
  2.  Ar aļģēm apaugušo augu izgriešanu - ja lapas jau sāk atmirt, 
  3. Ūdens nomaiņu, pēc apstākļiem 1/4-1/2. 
  4. Iespējams nepieciešams arī sifonēt grunti
Glutāraldehīdu slikti paness īstie ūdens augi. Tas saistīts ar šo augu ģenētiski ieliktām aizsargspējām.
Pielietojot GA jārēķinās, ka Valisnērija - paliek stiklaina un izšķīst, raglpe - nomet lapas, kā arī elodeja, ričija, dažādas sūnas, pelija var vienkārši aiziet bojā. Arī citi augi var noreaģēt negatīvi.

Glutāraldehīda pussadalīšanās laiks akvārijā ir 12 stundas. Pilnībā sadalās 48 stundās. Taču pēc pašas ķīmiskās vielas sadalīšanās pēc šīm 48 stundām paliek citas ne mazāk kaitīgas vielas akvārija ūdenī, par kuru sadalīšanos laiku nekur nekas netiek minēts.

GA palīdz noturēt dzelzi augiem pieejamā formā. Sīkāku informāciju par devām, koncentrācijām un laikiem neesmu internetā uzgājis

GA nerisina aļģu rašanās cēloņus. GA lietošana ir kā pašapmāns - tas iznīcina aļģes, bet to rašanās cēloņi akvārijā saglabājas. Beidzot lietot GA, aļģes pēc kāda laika atkal parādīsies, ja paralēli netiks novērsti to rašanās cēloņi.
Pielietojot devas ap 15-20ml/100litriem ir iespējams izjaukt baktēriju līdzsvaru dēļ to noindēšanas. Un nav nekas neparasts ja uz dažām dienām iegūstat viegli dūmakainu ūdeni, kas ir baktēriju sprādziens dēļ izjauktā līdzsvara.

Glutāraldehīda devas akvārijā

30ml/100l - zivis sāk mirt
20ml/100l - Maksimālā ieteicamā deva aļģu apkarošanai, dažreiz melnās bārdas pie šādas koncentrācijas vēl neiet bojā. Zivis var sākt izrādīt pirmās slāpšanas pazīmes
15ml/100l - Šī būtu ietecama maksimāla deva, ja nepieciešama nopietna alģu apkarošana (atkarībā no akvārija iemītniekiem un citiem apstākļiem iespējams celt līdz tiem 20ml/100l)
12ml/100l - Izturot 7-10 dienas, sāk mirt zaļās aļģes, vairāk neparādās uz stikliem.
5ml/100l - doza uzskatāma par profilaktisku ar kuru var nodrošināt augiem papildus oglekli. Vieglāk iznīcināmās zaļās aļģes varētu arī apmirt.
1-3ml/1l - šādu koncentrāciju var izmantot augu vannošanai 3-5 minūšu garumā, lai atbrīvotu no aļģēm un dezinficētu.

GA iespējams izmantot līdzīgi, kā ūdeņraža peroksīdu - lokālai aļģu pušķīšu apstrādei un iznīcināšani. Bet neaizrauties!! Kopējā glutāraldehīda deva mililitros kas drīkst nonākt akvārijā ir uzrādītas iepriekšējā ridkopā. Šajā gadījumā GA ievelk šķircē un lēni izpūs virs aļģes pušķa. Taču pirms tam vajadzētu atslēgt uz laiku filtru un pagaidīt kamēr straume akvārijā norimstas, lai GA mākonis netiktu aizpūsts prom no indējamās aļģes. Kā arī nedrīkstētu pieļaut situāciju, ka zivis, krevetes u.c. dzīvnieki peld cauri glutāraldehīda mākonim.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru