ceturtdiena, 2013. gada 12. septembris

Pārdomas par akvāriju konkursiem.

Pārdomas radušās saistībā ar kādu priecīgu notikumu akvaristikas konkursu vēsturē saistībā ar Latviju. Pirmkārt jau apsveicu Zandu no www.akvarijs.com ar 49. vietas iegūšanu 2164 dalībnieku konkurencē. Kā arī atgādinu, ka pirmo reizi Latvijā un Baltijā ir iegūta tik augsta vieta  šajā konkursā. Apsveicu!

Diemžēl neskatoties uz priecīgo notikumu pārdomas radušās ne visai pozitīvas. Pirmkārt jau zinot to, ka Latvijā eksistē Latvijas akvāristu klubs, būtu tomēr gaidījis pieklājīgus uzmanības apliecinājumus par izcīnīto konkursu, kaut vai atzīmēt šo gadījumu tīri formāli interneta forumā, palepojoties pašiem ar sevi (Latviešiem). Pasakot vienkrāši: ''Paldies, apsveicam''! Var jau būt, ka tas vēl notiks, un es tikai steidzos notikumiem pa priekšu.
Otra lieta kas protams rada pārdomas par visiem lielākajiem un arī ne tik lielajiem konkursiem ir - cik precīzi gan var novērtēt mākslu un akvāriju māksliniecisko vērtību starp tūkstošiem pretendentu. Un lielā mērā tā ir laimes spēle. Bet varbūt, tas arī nav būtiski. Galvenais ir sports, un ceļš kā nonākam pie konkursa darba - akvārija. Varbūt pat pats ceļš - labāko variantu meklēšana, dalīšanās pieredzē, veidojot savu darbu, pat ir svarīgāk nekā iegūtās vietas.
Skumdina gan fakts, ka Latvijā tā arī nav iespējams savākties, kaut nelielai cilvēku grupiņai, kas draudzīgā gaisotnē varētu viens otru atbalstīt ar nesaudzīgu kritiku un vērtīgiem ieteikumiem, lai arī mēs sevi varētu šādos konkursos pieteikt lielākā skaitā, un kas zina, varbūt iegūt arī kādas godalgotas vietas.
Un vēl kāda lieta, par ko aizdomājos pārlūkojot dažādu konkursu darbus. Radās doma vai šie konkursi nāk par labu akvaristikas attīstībai vai tomēr nē.
No vienas puses visi cilvēki nevar turēt šķirnes suņus un braukāt ar tiem uz konkursiem un nemitīgi uzturēt tos labā formā, līdzīgi ir ar akvārijiem. No otras puses šī ir ļoti spilgta reklāma akvaristikas hobijam kā tādam. Vienīgī šī spilgtā reklāma izkropļo akvaristiku neparādot arī to ka ir iepsējams uzturēt pavisam vienkāršus akvārijus, kuriem nemaz nav nepieciešama dārga un sarežģīta tehnika, lai tos uzturētu. Te nu katram jāsaprot ka lielākoties ADA's un arī AGA's konkursi ir konkursi par to kā pareizāk veidot kompozīciju, kā panākt maksimāli veselīgu augu audzēšanu un kā to visu vēl pareizi nofotogrāfēt. Nav redzēti plaša mēroga konkursi ar low tech akvārijiem, kuriem dizains nemainās gadiem un kuros vienmēr atradīsies augi ar kādām barības elementu deficīta pazīmēm, vai pusnoēstām lapām.
Līdz ar to plaša mēroga konkursi šobrīd ir tikai kāda pavisam šaura akvaristikas novirziena popularizēšana.
Ko īsti gribēju teikt? Novēlu katram pamēģināt iekārtot un uzturēt kaut vienu akvāriju speciāli konkursiem. Bet arī pārāk neiespringt, par iegūtajām vietām. Drīzāk izbaudīt ceļu no akvārija iekārtošanas brīža līdz fotogrāfēšanas brīdim. Un atcerēties, ka ir low - tech akvāriji, high-tech akvāriji, ir tikai zivju akvāriji, biotopu akvāriji, dažādi akvāriju iekārtošans stili, piemēram ''nature aquarium'', ''holandiešu akvārijs jeb ''dutch style'',  un vēl citi paņēmieni Un protams ir arī ''konkursu akvāriji'', jo parastu akvāriju vairumā gadījumu uz konkursu sūtīt nevarēs, tas būs jāsapucē un jāizveido tā, kā nu kura konkursa vadlīnijas to prasīs.
Lai veicas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru