pirmdiena, 2011. gada 14. novembris

īsi un kodolīgi Amano idejas

Turpmāk rakstītais ir radies piefiksējot dažviet internetā atrastas domas. Teikt, ka šīs ir paša guru Amano domas būtu liela uzdrīsktēšanās, jo daudz kur klejo apkārt informācija un dezinformācija un ko, kurš , ir teicis, ir ļoti grūti pateikt. Tāpēc teikšu tā, tālākās idejas ir sagrābstītas pa internetu ar Amano saistītās diskusijās vai mājas lapās. Par idejām ir vērts padomāt no tāda viedokļa: ''bet ja nu tiešām tā ir?!''




Aļģēm pietiek 10 reižu mazāka fosfora koncentrācija nekā augiem, lai augtu.
augi veido barības vielu rezerves
Aļģes neveiodojot barības vielu rezerves (tiešām nezinu vai tā varētu būt)
augi var izturēt īsus periodus bez barības vielām, jo veido rezerves, aļģes nevar attīstīties bez klātesošām barības vielām
Viena barības elementa trūkums var apturēt augu augšanu (Lībiga likums)
Disbalansa gadījumā augi ne tikai pārstāj augt, bet vēl papildus savas iekšējās vides normalizēšanai no lapām izdala barības vielas, ko izmanto aļģes un uzreiz piestiprinās lapām, lai sāktu savu attīstību.
Apgalvojums: Aļģu augšana akvārijā ir nepietiekamas augu barošanas sekas.

No makroelementiem N, P, K - tikai P jābūt par augšanas ierobežojošo faktoru. Tātad, ja fosfors P ir ierobežojošais faktors, tad slāpeklim N un kālijam K vienmār ir jābūt ar atlikumu attiecībā pret fosforu.
Ja Fosfora P trūkuma dēļ apstājas augu augšana var parādīties aļģes.

Sākot trūkt NO3 samazinās CO2 patēriņš.
Trūkstot NO3 pavisam, apstājas augu augšana, apstājas CO2 un PO4 uzņemšana, augi ūdenī papildus var izdalīt PO4, kam seko aļģu uzliesmojums.

Aizpildot akvāriju ar augiem 1/3-1/2 aļģu augšana principā nav iespējama. Šeit gan jāsaprot, ka runa ir par akvārijiem, kuriem augu barošana un gaismas ir sabalansētas. Un tiem nebūt nav jābūt ''uzdzītajiem'' akvārijiem. Apgalvojums var darbosies arī low-tech akvārijos.
Pareizi sabalansētā akvārijā TIKAI gaismai jākļūst par augu augšanas ierobežojošo faktoru. Gaisma ir akvārija gāzes pedālis!!

Augu augšanu nedrīkst ierobežot barības elementi  (mikro, makro elementi un ogleklis - tātad CO2 gāze )vai to disbalanss, jo īpaši kāda elementa trūkums. Tātad augu augšanas ātrumu vēlams ierobežot tikai ar gaismu.  (atceramies, ka no barības vielām augšanu vēlams ierobežot tikai ar PO4)
Iepriekš rakstītais neizslēdz gaismu kā aļģu augšanu stimulējošu faktoru.Tiklīdz radīsies kādu elementu disbalanss - liekā gaisma noteikti sekmēs aļģu augšanu.
Atgriežamies pie pēdējā izceltā teikuma ''(..)TIKAI gaismai jākļūst par augu augšanas ierobežojošo faktoru'' Tātad sabalansētā akvāijā notiek spēlēšanās ar Lībiga likukmu. Un iztrūkstošais elements ir nevis barības viela, bet gaisma. Akvāriju nedrīkst pārgaismot, taču gaismu drīkst ierobežot. Kāpēc?! Atceramies, ka augiem barības vielu koncentrācija var stipri variēt, lai augi justos labi - D apgabals zemāk redzamajā bildītē.
Tāpēc samazinot nedaudz gaismas augu augšanas ātrums samazināsies - jo pietrūkst enerģijas, taču tas neizraisīs aļģu augšanu. Jāsaprot arī ka samazināts gaismas daudzums nav tas pats kas gaismas deficīts, vai nepietiekama gaisma.
Gaismas un CO2 daudzums ir saistīti. Jo vairāk gaismas, jo vairāk CO2jāpievada!
Aļģu augšanas iemeslus ieteicams meklēt sarindojot augu augšanai nozīmīgākos faktorus pa priekšu, tātad gaisma - C02 - K- NO3- PO4- mikroelementi

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru