otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Barības vielu kocentrāciju līdzsvarošana mēslojot pēc Barra metodes.

Sērfojot internetā atradu interesantu programiņu, kas rēķina barības elementu uzkrāšanos ūdenī atkarībā no mēslošanas daudzuma, ūdens maiņas biežuma un daudzuma un augu patērētā elementu daudzuma.
Iedomājos, ka būtu interesanti padalīties ar rezultātu un paskatīties, kā teorētiski veidojas elementu koncentrāciju maiņas akvārijā un kā tās teorētiski varētu padarīt mazāk lēkājošas.

Tātad programma rēķina barības elementu svārstības mēneša laikā. Mēslošanai tiek izmantota Estimative index jeb citiem vārdiem tā pati T.Barra metode, ar 7 dienu mēslošanas ciklu. Piedāvāju teorētiski paskatīties, kas notiek ar manu 30 litru akvāriju. Protams tas ir teorētiski, un pats šādu mēslošans ciklu vēl neesmu mēģinājis.

Ievades dati:
  • Mēslojumu devas vienā dozā: NO3=2,8, PO4=1, K=2 Lai grafiki būtu uzskatāmāki, tad PO4 deva ir palieināta aptuveni 4-5 reizes, attiecībā pret ieteicamo.
  •  EI=0,5, tas ir indekss, kurš izsaka, kādu daļu mēslojuma no pielietās dozas augi patērēs. Diemžēl programma ir vienkāršota un koeficients attiecas vienlaicīgi uz visām barības vielām.
  • 30% ūdens maiņa, katra cikla pirmajā dienā.
  • Mēslojuma deva viena doza, katru dienu.
  • Cikls visiem grafikiem 7 dienas. 
Iegūts šāds rezultāts, grafiks pa kreisi:
 Grafiks pa labi parāda visus tos pašus ievades datus izņemot, pirmajā cikla dienā tiek dotas divas dozas mēslojuma.
Bet, ja ievērojāt, sanāk interesanta grafika transformācija. Grafiks ir palicis mazliet ''gludāks''. Ir pazuduši stiprie lauzieni, kā tas ir bildē pa kreisi. Tie lauzieni ir dienas kurās maina ūdeni. Šajās dienās grafiks noiet uz leju, jo tiek samazināta uzkrātā barības vielu koncentrācija. Pēc katra šāda lauziena uz leju, atkal 7 dienas tiek dota viena doza dienā un elementu koncentrācijas atkal kāpj uz augšu līdz nākošajai ūdens maiņai. Ja analizējiet grafiku, tad pirmajā variantā ir nepieciešamas aptuveni +/-3 dienas no mēslošans cikla līdz tiek sasniegta iepriekšējā cikla maksimālā koncentrācija. Bet pielietojot dubultu devu pirmajā cikla dienā atšķirība nokrīt uz +/-2 dienām.
Ko tas nozīmē mums, kā akvāriju turētājiem? Tas nozīmē pavisam vienkāršu lietu! Ja katra cikla sākumā mēs dodam dubultu dozu mēslojuma, mēslojot pēc Barra metodes, tad akvārijā tiek iegūtas nedaudz stabilākas mēslojumu koncentrācijas, kas pēc katras ūdens maiņas izsauc mazāku barības vielu koncentrāciju lēkāšanu. Iepriekšējā koncetrācija atjaunojas attiecīgi +/-3 vai +/-2 dienās.

Izdarīsim vēl vienu lietu. Pie esošajiem nosacījumiem: pirmajā cikla dienā dubulta deva mēslojuma, pārējās viena deva, katru 7. dienu 30% ūdens maiņas, pievienosim vēl vienu nosacījumu - pārējās dienās mainīsim pa 10% ūdens.
Rezultātā iegūstam šādas grafika transformācijas:
Grafiki jāskatās pēc kārtas kā lasot grāmatu no kreisās uz labo. Pirmajā grafikā parādīts mēnesis, ja pirmajā dienā maina 30 % ūdens, pielieto dubulto dozu mēslojuma un otrajā dienā nomaina 10 % ūdens.
Otrais grafiks parāda to pašu, tikai te ir vesels mēnesis, ja 10% ūdens papildus maina otrajā un trešajā dienā.
Pēdējais grafiks attiecīgi parāda kāda izskatās elementu uzkrāšanās un lēkāšana, ja papildus 10% ūdens tiek mainīts katru dienu visa cikla garumā, un pēc tam mēslojot ar vienu dozu. Var redzēt, ka koncentrācija atjaunojas līdz iepriekšējā cikla maksimālajai koncentrācijai aptuveni vienas dienas laikā. Un pašā pēdējā grafikā ir redzams, ka praktiski nav vairāk tās izteiktās zig-zag līnijas, un grafikā neveidojas asi lauzieni uz leju, bet ar katru nākošo mēslošanas dienu barības vielu koncentrācijas lēnām ceļas.

Ko tas viss dod? Kamēr neesmu pamēģinājis, tā ir tikai teorija. Un šis bija viens no variantiem, kā iegūt visgludākās barības vielu koncentrāciju maiņas pielietojot Barra mēslošanas metodi. Mēģināju arī ievadīt citādākus  ūdens maiņas režīmus, bet jāsaka, ka tad iegūtie grafiki ir pavisam jocīgi un ar daudz izteiktāku lauzienu ūdens maiņas dienās!
Pavisam droši var apgalvot tikai vienu lietu - dubulta mēslojuma deva pirmajā cikla dienā padara visus grafikus nedaudz gludākus! Tā pagaidām ir šī stāsta morāle.
Atceramies, ka šeit tiek apskatītas tikai barības elementu koncentrācijas, un nekas cits. Tā piemēram sākot mainīt akvārijam ūdeni 10% katru dienu, neizbēgami sašūposies arī citi parametri, piemēram CO2 koncentrācijas. Kas var arī būt aļģu izprovocējošs faktors. Tāpat, ja akvārijs ir loti ''uzdzīts''ar max CO2 koncentrāciju un max barības vielu koncentrācijām +stipras gaismas, tad 10% ūdens maiņas varētu arī nebūt tas trakākais. Jo šādos akvārijos visi procesi notiek ļoti ātri.  Tāpēc, kamēr pats neesmu pārbaudījis vai tas darbojas arī dabā nevis tikai uz datora, tikmēr nevaru neko komentēt. Bet vismaz  viela pārdomām!

Secinājumi
  1. Man pašam bija jaunums, ka pielietojot dubultu devu mēslojuma pirmajā cikla dienā, mēslojumu koncentrāciju lēkāšana ir mazāk izteikta visa mēneša garumā.
  2. Viss ''gludākos'' grafikus izdevās atrast tikai Pie 30% ūdens maiņām cikla pirmajā dienā un 10 % ūdens maiņām katrā atlikušajā cikla dienā, dodot dubultu mēslojuma devu pirmajā cikla dienā. 
  3. Metodi neesmu pielietojis, un iegūtie grafiki ir tikai teorētiski. Kā akvārijs reaģētu, ja šādu metodi pielietotu - nezinu. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru