ceturtdiena, 2011. gada 17. novembris

CO2 padeves aprēķināšana (vienkāršota)

Esmu atradis 2 formulas pēc kurām iesaka aprēķināt CO2 burbuļu skaitu minūtē caur keramiskajiem difuzoriem. Aprēķināšana ir ļoti vienkārša, prasta un aptuvena, bet nebūt ne slikta. Esmu pats pēc šīm formulām rēķinājis.
Tātad 2 formulas:



1. Nāk līdzi Aquael CO2 komplektam un ir ierakstīta pamācībā:
Burbuļu skaits minūtē= (Akv.tilpums litros*Kh)/50

2. Iegūta no kādas mājas lapas saistītas ar Amano metožu apspriešanu
Burbuļu skaits minūtē= (Akv.tilp.litros*Kh)/30

Ne ar vienu no šīm formulām neesmu pārdozējis CO2 akvārijā. Taču domāju, ka tās jau tā ir veidotas, lai normāls, parasts lietotājs, kas nopircis CO2 balonu, arī nevarētu nobeigt visu dzīvo. Mazliet analizējot formulas ir redzams, kaAquael firmai iekavās esošais reizinātājs tiek dalīts ar 50, nevis ar 30, kā tas ir otrajā formulā. Ko tas dod?!! Atbildē ir vienkārša dalot ar lielāku skaitli iegūtais rezultāts ir mazāks, nekā dalot ar mazāku skaitli. Līdz ar to, mazliet pafantazējot varētu teikt, ka vai nu Aquael ir atstājis mazliet kādu burbuli mazāk drošībai, vai varbūt viņi uzskata, ka viņiem CO2 gāze difuzorā tiek šķīdināta labāk un pietiek ar mazāku burbuļu skaitu, kas maz ticams. Tas, ko varu pateikt pavisam droši, tad šis noteikti nav maksimālais burbuļu skaits minūtē, ko iespējams ievadīt akvārijā, lai neciestu zivis. Tas ir tikai vidējs aprēķins, ja nav vēlmes iedziļināties šajā hobijā un meklēt robežu.
Neesmu mēģinājis šķīdināt šādu burbuļu skaitu difuzorā, kurā CO2 gāze tiek izšķīdināta pilnībā. Vai ari tad netiktu sasniegta kritiskā robeža, to es nezinu. 
Lai vai kā, CO2 gāzes koncentrācija ieteicama 15-30 mg/l. Pārsniedzot 30mg/l sākas zivju saindēšanās ar CO2 gāzi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru