ceturtdiena, 2011. gada 10. februāris

Kā es pielāgoju Barra metodi savam dzīves ritmam

Pastāstīšu, kā esmu pielāgojis Barra metodi savam dzīves ritmam. Pareizāk būtu teikt, ka tā jau varāk nav Barra metode. Tā drīzāk ir mana metode ar Barra metodes elementiem. :)

Viss sākās ar 30 litru akvāriju - aquael shrimp set 30. Kuram pieliku CO2 sistēmu un protams jādomā bija arī par mēslošanas režīmu. Nedaudz vairāk par šī akvārija dienām un nedienām ir aprakstīts LAK forumā.
Bet ko tad esmu izdarījis ar Barra metodi.
Ja izlasījāt rakstu Mēslošana pēc Barra metodes, tad zināt tagad kādas ir šīs metodes īpatnības.
Es izdarīju savādāk. Galvenokārt tāpēc, ka daudz laika paiet darbā, reizēm pie akvāriju nevaru pieķerties 36 stundas. Tāpēc
  •  atmetu 7 dienu ciklu ar ikpārdienu mēslošanu - vienu dienu ar mikro, otru dienu ar makro elementiem. Visam ir jābūt maksimāli vienkārši, negribu taisīt 10 burkas ar mikro makro elementiem, kurām vēl jāatceras no kuras katru dienu ir jāiepilina akvārijā. Pie tam dēļ darba nav iespējams šādu ciklu ievērot, un akvārijs kalpo man nevis ies akvārijam. Līdz ar to mans cikls sanāk 5-8 dienas.
  • atmetu arī  septīto ''atpūtas'' dienu. To es izdarīju savā ziņā sava slinkuma dēļ. Jo, ja septītā diena ir ''atpūtas diena'', tad nekur nav rakstīts ka  pirmā, otrā un trešā arī tāda nebūs. :D Tad jau labāk nomainīt dažus litrus vairāk ūdens, bet lai mēslošanas ritms saglabājas.
  • Neņemu vērā elementu koncentrācijas pieļaujamās nobīdes, jo pēc dažu gudru cilvēku teiktā ar šiem ''hobija testiem'' vienalga nevar iegūt tik precīzus mērījumus, lai sāktu nodarbināt sev smadzenes ar nelielām elementu nobīdēm no normas, ko testos visticamāk neizdosies reģistrēt. Un ja izdosies, tad ļoti iespējams kļūdaini.
  • Tā kā reizēm akvāriju redzu no rīta pirms ieslēdzas gaismas, un otrās diens vakarā, kad tās jau ir izslēgušās, tad šādās reizēs pirmajā dienā no rīta dodu dubultu devu mēslojumu un otrā dienā nedodu neko. Pagaidām šādas reizes nav regulāra parādība  un neko sliktu neesmu novērojis. 
  • Ja mēsloju ar NO3 un PO4, tad cenšos mēslojuma koncentrātu sagatavot tā lai tajā būtu Redfīlda (pareizāk Buddendorfa) attiecība.
  • Par mikroelementu avotu izmantoju JBL Ferropol 2ml katru dienu. (Ieteiktā koncentrācija ir 10ml nedēļā uz 80litriem ūdens.) Rupji rēķinot sanāk, ka es lietoju aptuveni 3 reizes lielāku devu. Domāju kad drīz sākšu lietot JBL Ferolon, kas ir tāds pats mikroelementu mēslojums dīķiem, tikai par līdzīgu naudu daudz lielāka koncentrācija līdz ar to ilgāk kalpo. 
  • No testiem visvairāk mani interesē nitrātu koncentrācija, lai nepāršauju pār strīpu!  
Kādas mēslojumu koncentrācijas ievēroju 
    Te būs vēlreiz tabuliņa, kurās koncentrācijās es cenšos iekļauties

    Kā es pagatavoju mēslojuma koncentrātu
     Un šeit būs konkrēta tabula ar elementu šķīdumu kuru es lietoju savam akvārijam.
     Lai iegūtu tabulā redzamās koncentrācijas uz 30 litriem akvārija ūdens minētās vielas ir jāiejauc 360 mililitros ūdens un šķīdums jālieto par 2ml dienā.
    Kad sāku mēslot akvāriju nitrāti tiecās uz nulli, jo augi labi auga. Līdz ar to es esmu uztaisījis KNO3 un KH2PO4 šķīdumu 180 mililitros un lietoju par 1 ml. Sasniedzot to pašu koncentrāciju, jo tabulā minētās vielas jāizšķīdina 360 ml ūdens, bet es esmu izšķīdinājis 2 reizes mazākā ūdens daudzumā, t.i. 180 mililitros, tāpēc arī nelietoju 2 ml, bet ņemu 1 ml.
    Un uz doto brīdi K2SO4 un MgSO4 ir iejaukts minētajos 360 mililitros.
    Diemžēl gadījās, ka ielaidu zivju papildinājumu un uzkāpa nirtātu koncentrācija akvārijā, tāpēc uztaisīju vēl trešo burciņu tikai ar KH2PO4 šķīdumu.
    Un vēl viena ne mazāk svarīga lieta līdzekļu taupīšanā - es īpaši neiespringstu uz ļoti precīzu svēršanu. Patiesībā es ļoti iespējams pieļaujamās nobīdes iegūstu jau sagatavojot mēslojuma koncentrāta šķīdumu.
    Kā tad es sveru vielas? Vienkārši! Man no JBL artēmijām komplektā nāca 2ml mērkarotīte. Tad arī izmantoju šo mērkaroti un vienkāršības labad pieņemu, ka tajā ietilpst 2 grami vielas. Kas protams ir visai neprecīzi, jo purlverveida vielām graudiņu un kristālu izmēri var atšķirties pat atkarībā no ražošanas partijas. Un lielāki kristāli būs smagāki nekā mazāki. Bet neskatoties uz to pagaidām man šāda pieeja strādā un ''mājas vajadzībām'' ar to ir pietiekami. Ja jutīšu, ka kaut kas iet greizi  - meklēšu svarus.
    Kopsavilkums
    Tātad kā es rīkojos:
    • Katru dienu pirms iešanas uz darbu akvārijā ieleju 2 ml (atkarīgs no vajadzīgās koncentrācijas)  no pagatavotā mēslojuma koncentrāta.
    •  Par mikroelementiem izmantoju 2ml JBL Ferropolu, arī 2 ml uz 30 litrīgo akvāriju katru dienu.
    • Pirmajā brīvdienā pēc brokastīm apgriežu augus, izskaloju švammi kas uzlikta pirrms ārējā filtra iesūcošās trubas, ar sinteponu notīru stiklus, pat ja tur nav ko tīrīt,  nomainu 30-50% akvārija ūdens, un pielietoju parasto mēslojumu devu. 
    Viss! Tik vienkārši! Vai ir iespējama vēl vienkāršāk mēslot akvāriju, ja neskaita dārgus dozētājsūkņus, kurus ieprogrammējot pie akvārija pat var nepieiet.

     Varētu teikt, ka esmu iespaidojies lielā mērā kā no T.Amano tā no T.Barra un mēģinājis no abiem paņemt labāko.

    Secinājumi 
    Šī brīža secinājumi ir tādi, ka mana metode darbojas apskaužami labi un galvenais ļoti vienkārši bez īpašas piepūles.
    Es spriežu pēc tā kā uzvedās mans akvārijs, proti:
    • Aļģes neveidojas izņemot pie grunts, ir parādījies zaļš aplikums -zaļie punkti un zaļie putekļi. Bet tajās vietās to koncentrācija ir nemainīga.Un tas ir tur kur stiklu apsedz augi un kur es īpaši necenšo tīrīt lai nebojātu augus.
    • Aļģe kuru ieguvu dēļ filtra mēslu iepūšanas ūdenī, pie kā pats biju vainīgs, lēnām, bet ļoti negribīgi atkāpjas.
    • Marsīlijai ir sākušas augt lapiņas ar salīdzinoši lielākiem izmēriem nekā pirms pastāvīgas mēslošanas
    • Ehinodors angustifolius jau kādu mēnesi ir izdevis 2 stīgas un nemitīgi attīsta ziediņus. Kā arī ir izaudzis par lielu krūmu, kam regulāri jāapgriež lapas lai neaizsegtu ūdens virmsu.
    • Veselu mēnesi neesmu tīrījis akvārija stiklus kārtējā kopšanas dienā. Kad notīrīju akvārijs kļuva it kā spožāks, bet aļģes uz stikliem praktiski nebija. Ja ļoti tuvu ieskatījās varbūt pēc šī mēneša bija sākuši veidoties zaļie punkti vai zaļie putekļi. Bet tas ir tik minimāli, ka nav jēgas par to pat runāt. Bet stiklu tīrit gan vajag katrā cikla noslēgumā, būs skaistāks un tas nekļūs blāvs dēļ dažādiem apaugumiem.

      2 komentāri:

      1. Vakar atklāju, ka JBL NO3 un PO4 testēšanas komplektos esošās mērkarotītes ir ideāli izmantojamas mēslošanai. Lai gan nekur izmēri nav minēti, nomērīju (pa karotītei piepildot 1ml iedaļu JBL testa komplekta šļircē), ka karotītes lielākais gals ir 0,2ml, bet mazākais - 0,02ml (tātad attiecība 10:1). Man tas turpmāk ievērojami atvieglos nitrātu un fosfātu dozēšanu, jo vairs netaisīšu mēslojuma šķīdumu vairākām dienām. Pašreizējo barošanas ciklu uzsāku ar 3 lielākajām karotītēm KNO3 un 3 mazajām H2PO4, ieberot pulveri 100ml pudelītē, kurā pēc tam tiek aptuveni līdz pusei ieliets un sakratīts ūdens. Pēc tam to visu akvārijā iekšā.

        AtbildētDzēst
      2. Esmu mērījis KNO3 un H2PO4 svaru 2ml mērkarotē. Attiecīgi sanāk 2ml KNO3= 1,93g, bet 2ml K2HPO4= 1,76g. Līdz ar to ja rēķina pēc masas, tad var nesanākt attiecība 1:10, bet nu tā atšķirība jau nav arī tik milzīga. attiecīgi sanāktu aptuveni 0,19g pret 0,01, bet ja apaļojam līdz simtdaļām, tad jau sanāk 0,20 pret 0,02, ks aptuveni arī ir 10 pret 1

        AtbildētDzēst